Telders

Telders International Law Moot Court Competition

Telders International Law Moot Court Competition

ELTE Law School has been participating in the Telders Competition for many years.

In 2019 ELTE's team, comprising  Dóra Balogh, Dávid Máté, Balázs Schultz and Franciska Tóth, has won First Place at the Final Round held at the Peace Palace in The Hague and has also been awarded the Best Respondents Prize. Furthermore, Ms. Franciska Tóth has  been given the Best Oralist Prize of the Competition. ELTE Telders Team was also coached by Gábor Kajtár and Katalin Sulyok who were assisted by former Jessup participants Barbara Bazánth and Clio Mordivoglia.

A versenyről

A Telders Moot Court Competition európa legnagyobb nemzetközi jogi perbeszédversenye, amelyet több mint 40 éve szerveznek meg Hágában. A verseny döntőjére a hágai Nemzetközi Bíróság épületében, a Békepalotában kerül sor az Igazság Nagytermében, a zsűri tagjai között rendszeresen a Bíróság bírái is megtalálhatóak. A verseny során két fiktív állam közötti jogvitájában kell a peres feleket írásban majd szóban képviselni. A jogesetet a szervezők októberben publikálják, és a versenyre májusban kerül sor. A jogeset 3-4 oldal hosszúságú, a csapatoknak azzal kapcsolatban kb. 20 oldalas felperesi és alperesi beadványt kell készíteniük.

Az ELTE eddigi legjobb eredményét 2019-ben érte el, amikor az ELTE Telders csapata (Balogh Dóra, Máté Dávid, Schultz Balázs, Tóth Franciska) megnyerte a nemzetközi döntőt Hágában. Tóth Franciska elnyerte a döntőben a Best Oralist díjat is. 

Felkészítő oktatók: Kajtár Gábor, Sulyok Katalin, Bazánth Barbara és Mordivoglia Clio. 


Jelentkezés az ELTE Telders csapatába

Minden év őszén várjuk a verseny iránt érdeklődőket, a csapat kiválasztása szeptember elején zajlik. Aki a verseny iránt érdeklődik, jelentkezzen dr. Kajtár Gábor adjunktusnál (gaborkajtar@gmail.com).

A versenyre elsősorban másod-, és harmadéves hallgatókat várunk, ám negyed-, és ötödéves hallgatók is jelentkezhetnek. A nemzetközi jogi tárgyak teljesítése természetesen könnyebbséget jelent a munka során, de nem előfeltétele a részvételnek, ennél sokkal fontosabb az elszántság és a győzni akarás.

A részvételhez elengedhetetlen a folyékony angol nyelvtudás, hiszen a felhasználandó, akár ezer oldalas szakirodalom szinte teljes egésze angol nyelvű, és a perbeszédhez, illetve a bírók meggyőzéséhez is nagyon fontos a gördülékeny angol tudás. Elmélyült, időigényes kutatómunkához elszántság, kitartás is kell. A memo megírása egy évfolyamdolgozatnál sokkal elmélyültebb és önállóbb munkát kíván, kreativitást az érvelés felépítése terén. A Jessuphoz képest kisebb terhelést jelent a felkészülés, ám így is a csapattagoktól heti kb. 10-12 óra kutatómunkát várunk el. 

A versenyen résztvevők az alábbi készségeiket fejleszthetik: Legal research, legal writing, érveléstechnika, kreativitás, gyakorlati (jogi) gondolkodásmód, angol retorika, önálló fellépés, magabiztosság, határozottság.

A Teldershez elnyerhető tudás éppen ezért messze nem csak nemzetközi jogi karrier esetén kamatoztatható, hanem bármilyen hazai (de akár külföldi) ügyvédi irodában, vállalati szférában, közigazgatásban itthon és az uniós szerveknél, bírói karban is.

Az ELTE Telders Teamről további információk megtalálhatóak a Facebook-oldalunkon.
A versenyről további információk a szervezők honlapján.


A részvételért kapható kreditek

Az őszi és a tavaszi félév során felvehető a Telders Perbeszédverseny fakultáció (Nemzetközi Jogi Tanszék, 2-2 kredit). A sikeres csapattagok pedig szigorlati 5-öst kapnak nemzetközi jogból.